//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Cum să recunoști un abuz sexual online?
Ce poţi face pentru a te proteja împotriva abuzului?
Persoane, adrese şi telefoane la care poţi cere ajutor.
Abuzul sexual online se poate întâmpla atunci când:
Un abuz sexual va lăsa urme adânci în sufletul, comportamentul şi personalitatea. Persona simte umilință, înjosire, frică, rușine şi vină. La fel, poate afecta negativ imaginea şi respectul de sine, încrederea în forțele proprii.
Ține minte! Abuzul nu este niciodată o alegerea şi nici vina persoanei care are de suferit! Cine încearcă să facă asta, trebuie oprit!
Aceste propuneri pot veni de la oricine: de la cineva care are vârsta ta, mai mic sau mult mai mare; de la cineva care te cunoaşte foarte bine, dar şi de la cineva care habar nu are cine eşti; de la cineva din localitatea sau şcoala ta, sau de la cineva care trăieşte în altă ţară şi are o altă cultură.
Intenţiile pot fi diferite: de la o glumă nevinovată, până la răzbunare; de la satisfacerea fanteziilor şi dorinţelor sexuale până la o afacere profitabilă din vinderea fotografiilor tale în cercurile persoanelor interesate de copii.
De multe ori, aceste persoane scriu pentru a iniția o discuție pe teme intime, având diverse intenții. Aceste persoane NU o să fie sincere cu tine şi nici NU vor să stabilească o relație serioasă şi de durată.
Relațiile de prietenie și cele de dragoste sunt mai ușor de stabilit atunci când întâlnești în mediul offline persoana care ți-a plăcut. Astfel, ai ocazia să vezi cum arată, să-i observi gesturile și să-i apreciezi trăsăturile de caracter în discuții. Online, însă, riști să stabilești o legătură cu cineva care nu există în realitate și care și-a creat o identitate falsă pentru a acționa din umbră și pentru ca să nu fie recunoscut.
2. NU accepta să discuți online pe teme personale.
Acest lucru se referă și la discuțiile cu prietenii, dar în special nu discuta pe teme personale cu cineva pe care nu-l cunoşti în realitate. Nu poți avea încredere în tot ceea ce spune un necunoscut, pentru că nu poți verifica dacă e adevărat sau fals. În aceste condiții, este foarte periculos să te destăinui şi să spui unui străin prea multe despre cine ești, de unde ești, câţi ani ai, ce faci, ce simți, la ce visezi, ce secrete și ce planuri ai, cu cine, când si unde ai fost. Orice conversație poate fi înregistrată şi, mai devreme sau mai târziu, va fi făcută publică sau expediată cunoscuților sau familiei tale. Acest lucru este ușor din punct de vedere tehnic. Persoana care dorește să-ţi facă un rău te va găsi foarte uşor, folosindu-se de posibilitățile tehnice şi de informația oferită chiar de tine.
3. NU accesa toate link-urile, fișierele, fotografiile sau imaginile video primite online.
Pe e-mail, skype, viber, watsapp, messenger, facebook, odnoklassniki, vkontakte ș.a. poți primi mesaje neașteptate de la persoane necunoscute, sau chiar de la cineva din lista ta de prieteni. La fel, poți primi un mesaj de la cineva cu care ai făcut cunoștință online şi ţi se pare de încredere. Adeseori, astfel de mesaje pot conține link-uri către pagini web periuloase sau cu conținut dăunător copiilor. Dacă accesezi un link necunoscut, ai toate șansele să-ți instalezi pe dispozitiv un virus sau un program spion care va obține acces la toate informațiile tale personale salvate: adrese de e-mail, conturile personale, lista de contacte, fișiere, fotografii, imaginile video. La fel, persoane străine pot obține acces inclusiv la camera ta video care poate porni o înregistrare fără știrea ta.
De asemenea, se întâmplă ca unii oameni să-ți expedieze fotografii sau video copiate de pe Internet sau în care apar chiar ei în pielea goală. Aceste imagini îți vor provoca dezgust și rușine. Cel mai indicat ar fi să nu le deschizi și să spui părinților sau unui alt adult în care ai încredere despre cele întâmplate. Nu vei fi certat pentru că nu ești tu cel vinovat. Părinții tăi vor recunoaște pericolul. Împreună, raportați utilizatorul.
4. NU te fotografia/filma în lenjerie sau fără haine.
Nu face acest lucru din inițiativă proprie, și cu atât mai mult la solicitarea sau îndemnul altcuiva, oricine ar fi acea persoană și oricât de rezonabile ar părea motivele. Nu poți avea înceredere deplină în oameni. Excepție sunt părinții, dar ei cu siguranță nu vor agrea astfel de gesturi din partea ta.
Riscul ca aceste imagini să apară public pe Internet este foarte mare, chiar dacă doar le-ai salvat în telefonul sau tableta ta. Ține cont de faptul că dacă accesezi linkuri sau pagini web necunoscute, îți poți instala un virus și toată informația salvată poate ajunge la persoane străine. Cineva s-ar putea folosi de aceste tehnici pentru a-ți afecta reputația sau pentru a te șantaja.
La fel, nu o să mai poți controla ce se va întâmpla cu fotografiile sau video cu tine, dacă le expediezi cuiva. Prietenii îți pot deveni dușmani, prieteniile online nu pot fi de încredere și imaginile tale pot ajunge să fie distribuite altora sau făcute publice, în glumă sau intenționat. Oameni răi te pot șantaja că nu vor publica imaginile tale compromițătoare, dacă le expediezi și altele asemănătoare. Refuză să faci asta și cere ajutorul unui adult. Altor copii li s-a întâmplat la fel. Nu este vina ta.
Ține cont ca o conversație scrisă rămâne salvată la cel cu care ai comunicat chiar dacă tu o ștergi din conversațiile tale. Un apel voce sau video poate fi înregistrat de cel cu care comunici, fără știrea ta.
5. NU accepta propuneri atractive sau cadouri scumpe.
Cei care fac propuneri generoase, de obicei, vor să primească de la tine ceva în schimb. Acest lucru înseamnă că dacă accepți un cadou scump de la cineva, acea persoană îți va cere să faci anumite lucruri sau îți va impune anumite condiții mai târziu.
Cineva îți poate propune să expediezi fotografii în lenjerie sau dezbracat(ă) pentru a participa la vreun concurs sau casting. Altcineva ar putea să-ți propună un cadou dacă accepți să discutați în privat pe un chat și discuțiile voastre să fie înregistrate fără știrea ta. Cineva ar putea să-ți propună să-i expediezi fotografiile tale și te va achita pentru asta. Dacă îți vor propune să faci bani, cu siguranță nu te vor achita, din simplul motiv că nu ai împlinit 18 ani și nu ai un cont bancar. În schimb, poti ajunge intimidat(ă) și amenințat(ă) cu publicarea acestor materiale dacă nu vei accepta să continui comunicarea.
6. NU accepta să te întâlnești în offline cu persoane cunoscute pe Internet.
Refuză să te întâlneşti cu persoane pe care le-ai cunoscut pe Internet pentru că nu poţi fi niciodată 100% sigur cine e interlocutorul tău virtual. Dacă acesta insistă să ieși la o întâlnire, înainte să accepți, asigură-te: verifică profilul de pe rețelele sociale dacă conține informații despre cine este și ce vârstă are persoana în cauză, caută fotografiile publicate online, verifica cercul de prieteni și interese, dacă corespund cu cele relatate în discuțile cu tine. La fel, vorbește neapărat cu părinții sau cu un alt adult de încredere despre această invitație. Nu merge singur(ă) la astfel de întâlniri și stabilește locul întâlnirii într-un spațiu public aglomerat. Fii pregatit(ă) ca așteptările tale și imaginea formată în mintea ta despre această persoană să difere de ceea ce vei întâlni în realitate.
Ai încredere în sentimentele tale şi discută cu adulţii acele probleme, care sunt prea complicate ca să le rezolvi singur(ă).
În caz de urgenţă, sună la Serviciul unic pentru apelurile de urgenţă - 112
Raportează abuzul aici
Apelează pe chat consultantul Siguronline
Sună gratuit și anonim la Telefonul Copilului - 116 111
Ce văd alții despre tine? Trebuie să ştii că: Orice persoană care poate vedea o anumită postare va putea să vadă aprecierile sau comentariile adăugate de ceilalţi, inclusiv dacă tu ai apreciat postarea sau dacă ai adăugat un comentariu; Persoana care postează ceva stabileşte cine poate vedea conţinutul respectiv.
Adesea se întâmplă ca întâlnirea cu o persoană cunoscută pe Internet să se transforme într-o experiență negativă.
Internetul se dovedește a fi o minunată descoperire tehnologică, bineînțeles, atunci când e înțeles și folosit ca atare.