//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Din luna martie a acestui an, am fost cu toții prinși de valul evenimentelor online: webinare, conferințe, ateliere în Zoom, etc. La unele dintre acestea doar asistăm, ascultăm ce zic alții, facem notițe, analizăm niște informații. La altele, participăm activ, ne exprimăm părerea, aducem exemple de bune practici, răspundem la întrebări, contribuim la un proces de învățare și colaborare.
O altă activitate online ce a devenit destul de populară, chiar tendință în rândul utilizatorilor, atât adulți, cât și în rândul tinerilor și adolescenților, sunt așa-numitele live-uri sau translări în direct, sau ceea ce mai numim înlimba engleză livestreaming.
Livestreamingul permite translarea în direct a unui video prin servicii speciale a rețelelor sociale, youtube sau alte aplicații existente pentru translări directe. De asemenea, livestreamingul este o modalitate de a comunica lumii ce se întâmplă la un moment specific.
Observăm că o astfel de practică are foarte multe avantaje și creează o conexiune aparent reală cu alți utilizatori sau evenimente.
Ce trebuie să cunoaștem despre livestreaming?
Copiii și adolescenții folosesc translarea directă fie ca spectator, fie ca gazdă (hosting).
Ca spectator, pentru copii și adolescenți, livestreamingul este o modalitate comodă de a urmări vloggerii preferați, prieteni sau persoane cunoscute care fac livestreaming pentru comunicarea cu publicul sau pentru a urmări în direct jucători online.
Ca gazdă, tinerii utilizatori preferă să transleze în direct pentru prieteni și urmăritori diferite activități pe care le fac, unele lucruri care se întâmplă și li se par interesante, momente din viața personală de zi cu zi, precum și jocuri online în direct cu comentarii și explicații.
Livestreamingul oferă posibilități de a urmări oameni care inspiră și promovează idei interesante și pozitive. Conferă prezență la evenimente și activități la distanță. De asemenea, livestreamingul oferă tinerilor posibilități de promovare și autopromovare. Translările video, în special cele pe care le vedem în istoriile (stories) pentru diferite rețele sociale sau aplicații oferă spațiu pentru creativitate.
Oricât de captivant și colorat ar fi livestreamingul, acestuia îi sunt asociate și unele posibile riscuri:
Copiii și adolescenții pot întâlni conținuturi nepotrivite ce afectează emoțional.
Disponibilitatea chaturilor în translări directe permite urmăritorilor să scrie comentarii, uneori neplăcute pentru cel care urmărește sau găzduiește o translare.
În cazurile în care translările sunt publice, persoane necunoscute pot scrie mesaje sau comentarii.
Neglijarea setărilor de confidențialitate recomandate oferă acces public către informațiile personale: locație, informații despre casă și familie, informații despre alți oameni care, voluntar sau involuntar, sunt parte a translării.
Persoane necunoscute pot contacta copilul în afara translării prin rețele sociale.
Conținuturile salvate ale translării pot fi ușor distribuite și folosite în scopul compromiterii imaginii copilului.
Cum abordăm acest subiect?
Subiectul translărilor directe în mediul online trebuie abordat cu elevii de rând cu alte subiecte ce se referă la siguranța lor online. O putem face la lecțiile dedicate siguranței online despre Imaginea și reputația online, Comunicarea în mediul online sau Relații și comunicare în mediul online. Mesajele transmise trebuie să fie prietenoase și pozitive.
Trebuie să înțelegem că nu le putem spune copiilor să nu transleze nimic niciodată sau să nu urmărească livesteamuri, dat fiind faptul că aceasta este o activitate ce le place și pe care, de fapt, și noi, profesorii lor, obișnuim să o facem, fiindcă îi găsim multe avantaje. Rolul nostru este de a-i ajuta să analizeze critic conținutul urmărit și/sau cel propus spre urmărire.
Recomandări
În discuția cu elevii:
Pentru resurse și materiale ce pot fi folosite la lecțiile despre siguranța online, accesați rubrica Resurse didactice.
Pentru orice întrebare cu referire la siguranța online în lucrul cu copii, puteți scrie oricând consultantului portalului Siguronline.md.