Părinţii protejează copilul de abuz sexual online

Etichete aplicate

Abuzul sexual asupra copiilor poate fi prevenit dacă părinții le vorbesc acestora despre educația sexuală şi totodată iau și alte măsuri de siguranță.

Ce este abuzul sexual online al copilului?
Ce comportamente reprezintă un abuz sexual online asupra copilului?
Cum poţi să-ţi protejez copilul de riscul abuzului sexual online?
Recomandări în discuția cu copilul despre un abuz.
Persoane, adrese şi numere de telefon la care părintele poate solicita suport şi asistenţă.

Ce este abuzul sexual online?

Abuzul sexual asupra copilului înseamnă implicarea acestuia într-o activitate sexuală pe care nu o înțelege, asupra căruia nu îşi poate da acordul informat şi pentru care nu este încă pregătit din punct de vedere al vârstei și al dezvoltării sale.

Un astfel de abuz se poate întâmpla online, la telefon sau prin intermediul camerelor web, acasă sau la şcoală. Acţiunile abuzive pot fi săvârşite de cineva din cercul de încredere al copilului sau chiar de către o persoană străină, contactând copilul în mod intenţionat pentru a stabili o relaţie de prietenie, dragoste şi încredere. Pentru a menţine legătura şi a păstra în secret abuzul, persoana adultă va folosi tactici de manipulare pentru a-l face pe copil să se simtă rușinat sau vinovat de ceea ce a văzut, a discutat sau a transmis online.

Un abuz sexual va lăsa urme adânci în sufletul, comportamentul şi personalitatea copilului. El se va simți umilit, înjosit, intimidat, rușinat şi vinovat. Îi va afecta negativ imaginea şi respectul de sine, încrederea în forțele proprii. Ajunși într-o asemenea situație, unii copii ajung în depresie, adoptă comportamente de automutilare, au tendinţe suicidale sau fug de acasă.

 

Rețineți, copilul nu poartă nici o vină pentru cele întâmplate. El are nevoie de susținerea şi înțelegerea dumneavoastră. 

Ce comportamente reprezintă un abuz sexual online asupra copilului?

 • Inițierea de discuții pe teme intime şi despre sex;
 • Expunerea copilului la nuditate;
 • Arătarea de materiale cu conținut pornografic unui copil;
 • Expunerea unui copil la activitatea sexuală a unui adult;
 • Îndemnarea sau obligarea unui copil să-şi atingă părţile intime ale corpului;
 • Fotografierea sau filmarea unui copil în ipostaze sexuale;
 • Publicarea și diseminarea materialelor cu abuzuri săvârșite asupra copiilor.

Copiii care au fost supuși unei forme de abuz sexual, oricât de puțin invaziv ar fi acesta, au nevoie de consiliere și sprijin pentru a depăși situația.

Cum poţi să-ţi protejez copilul de riscul abuzului sexual online?

 • Stabiliţi împreună cu copilul reguli de siguranţă și comportament online.

  Explicaţi-i să nu dea persoanelor întâlnite online informații personale, să nu accepte discuțiile în privat - chat, e-mail, SMS, Messenger – pentru că ele pot deveni publice. Fotografiile și imaginile video postate sau transmise cuiva online pot fi copiate de oricine, modificate, distribuite altora sau repostate pe alte pagini web fără știrea lui. Dacă a încălcat unele reguli, trebuie să-l convingi că e mai bine să discute cu tine despre lucrurile pe care le-a văzut sau pe care le-a citit. În felul acesta îi poți explica de ce nu este bine ce a făcut și care sunt consecinţele acțiunilor sale. 
 • Explică-i copilului riscurile comunicării online cu persoane străine. Dacă înainte să plece din casă îi spui să nu vorbească cu persoane necunoscute în stradă, explică-i că e important să țină minte această regulă și când navighează online. Persoanele care folosesc identități false nu au niciodată intenții bune. Internetul oferă anonimitate, astfel că pe Internet oricine se poate prezenta altfel decât este în realitate. Unele persoane îi pot îndemna pe copii sau chiar îi pot impune să facă lucruri ruşinoase, neplăcute sau periculoase pentru viaţa şi sănătatea lor, îi pot manipula să accepte o întâlnire în viața reală cu scopul de a-i abuza.
 • Comunică deschis şi frecvent cu copilul tău. Încurajează-l să îţi vorbească despre cum i-a fost ziua, despre emoțiile sale şi despre momentele mai dificile. Nu îl certa și nici nu îl critica atunci când îţi povestește despre situații conflictuale sau interacțiuni dificile cu alte persoane. Este important să simtă ca îţi poate spune orice şi că atunci când are nelămuriri sau confuzii, îl poți ajuta să le lămurească. Mulţi copii nu vor spune ce li s-a întâmplat din frica de a fi certaţi, pedepsiţi sau privaţi de accesul la Internet. Învaţă-l pe copil şi care sunt persoanele cărora poate să le ceară ajutorul dacă se simte în pericol. 
 • Educă-ţi copilul despre ce înseamnă abuzul sexual. Regula „Aici nu se pune mâna”  transmite un mesaj important că trupul unui copil este al său și nimeni nu îl poate atinge fără permisiune. Copiii trebuie să înveţe că propriul lor corp le aparţine şi nimeni nu are voie să-i atingă fără voia lor. O comunicare deschisă şi directă despre sexualitate şi zonele intime ale propriului corp, la o vârstă fragedă, folosind denumirile corecte pentru organele genitale şi alte părţi ale corpului. va ajuta copilul să înţeleagă ceea ce nu este permis. Învaţă-l să spună „Nu” imediat şi hotărât la orice contact fizic nepotrivit sau solicitare de a fi fotografiat sau filmat, să se ferească de situaţii periculoase şi dacă cineva îl îndeamnă să facă lucruri care îl rușinează, să se adreseze după ajutor unui adult în care are încredere. La vârste mici, copiii nu îşi vor da seama neapărat care sunt comportamentele inadecvate ale adulților, așa că este nevoie să-i explici copilului care sunt exact acțiunile care se încadrează în abuzul sexual. Rușinea şi vinovăţia cu care este înconjurat subiectul educației sexuale este cauza pentru care multe situații de abuz sexual nu sunt prevenite sau oprite. Explică-i care sunt acţiunile care reprezintă un abuz sexual şi spune-i că trebuie sa îţi spună imediat ce a fost supus unui astfel de comportament.
 • Asigură-te că știi în permanenţă unde se află copilul tău şi mai ales cu cine. Monitorizează activitatea copilului online, însă nu transforma acest proces într-un control represiv. Discutați despre prietenii lui virtuali așa cum te interesezi de cei din viața reală. Stabiliţi împreună că este nevoie să anunțe pe cineva dintre părinţi, rude sau apropiaţi, cu cine și unde intenționează să meargă.  
 • Cunoaște semnele abuzului sexual asupra copiilor. Semnele unui presupus abuz sexual asupra copilului pot fi următoarele: Copilul poate manifesta schimbări în somnul, pofta de mâncare, dispoziție sau pot apărea comportamente neobișnuite.

Recomandări în discuția cu copilul despre un abuz

Discutând cu un copil, accentuează faptul că abuzul nu s-a întâmplat din vina lui și el nu a meritat să trăiască această experiență. Vorbește-i despre faptul că a procedat corect când a decis să spună/împărtăşească despre cele întâmplate.

 1. Nu insista să povestească în mod repetat circumstanțele abuzului;
 2. Asigură copilul că vei face totul pentru a-l proteja;
 3. Permite copilului să-și manifeste toate emoțiile pe care le are în raport cu abuzatorul. Copilul s-ar putea să îl considere pe abuzator o persoană importantă făcându-și griji pentru soarta lui dacă va vorbi despre ce i s-a întâmplat. Asemenea emoții sunt caracteristice pentru copiii abuzați sexual;
 4. Nu schimba în mod radical viața cotidiană a copilului. Izolarea acestuia nu face decât să accentueze drama prin care trece copilul și să-l descurajeze.

Solicită suport şi asistență 

Dacă cunoşti sau suspectezi că un copil a fost abuzat sexual online sau cineva încearcă să-l amenințe prin publicarea fotografiilor sau imaginilor compromițătoare, sfătuiţi copilul:

-  Să oprească comunicarea cu acea persoană;

-  Să nu trimită alte materiale;

-  Să păstreze dovezile, să nu șteargă conversaţia;

-  Raportați abuzul!

 

Odată ce afli despre faptul că un copil a fost abuzat sexual, acesta poate fi o experiență traumatizantă. Este posibil să ai nevoie de sprijin suplimentar pentru a conștientiza și înțelege ceea ce s-a întâmplat cu copilul.

Copii abuzați sexual şi familiile lor au nevoie imediată de ajutor profesional şi de tratament. Psihologii specializați în lucrul cu copiii și adolescenții îi pot ajuta pe aceștia să îşi recapete încrederea și respectul de sine, pot face fată sentimentelor de vină în legătură cu agresiunea. Această intervenţie va ajuta copiii agresați să treacă peste trauma suferită şi va preveni dezvoltarea unor probleme în viața de adult.

Dacă ai nevoie de ajutor

Cere un sfat într-o situație cu referire la comportamentul online al copilului tău. Apelează consultantul SigurOnline

Apelează la Telefonul Copilului 116 111, dacă ai nevoie să discuți confidențial cu un psiholog despre problemele copilului la școală sau în familie, pe care nu știți cum să le depășiți.

Relevant