Cum ne învățăm copiii să evite conținuturile online nepotrivite vârstei

Internetul este un loc public și deschis, unul în care oricine poate posta și partaja conținut. Acest lucru este distractiv, dar înseamnă că copilul tău ar putea vedea ceva destinat adulților, conținut violent sau sexual, opinii extreme sau publicitate necorespunzătoare.

Nu contează cât de mic este copilul, însă dacă folosește Internetul, va trebui să aveți discuții cu el despre „lucrurile pe care le-ar putea vedea” online.

Ajutați-l să înțeleagă că, uneori, poate întâlni lucruri pe care ar prefera să nu le vadă sau pe care dumneavoastră nu v-ați dori ca el să le vadă. Încercați să aveți aceste conversații în mod regulat.

Sfaturi și soluții pentru evitarea conținuturilor nedorite

Instrumentele, precum controalele parentale vă pot ajuta să vă protejați copilul de accesul la conținut inadecvat, dar nu puteți verifica tot ce vede pe Internet. Trebuie să vă ajutați copilul să evite conținutul necorespunzător și să acționați corect și prompt atunci când l-a întâlnit. Primul pas este să-i vorbiți despre asta.

Vorbiți-i despre ceea ce ar putea vedea dacă ar tasta cuvinte greșite sau atunci când caută activ conținut pe un motor de căutare precum Google. Asigurați-vă că știe că orice a văzut, și în mod special, dacă a întâlnit ceva supărător sau ceva ce nu a înțeles și are întrebări, poate veni la dumneavoastră întotdeauna.

Lansarea unei conversații despre ceea ce poate accesa online

Explicați, în special copiilor mai mici, ce este „nepotrivit” folosind un limbaj pe care îl va înțelege.

Însă, indiferent de ce i-ați explicat anterior, întrucât toți am fost copii, amintiți-vă că copilul dvs. va fi tot mai curios pe măsură ce va crește. Ar putea să caute conținut despre care i-ar fi rușine să vă vorbească, nu-l va înțelege sau îi va părea foarte amuzant.

Discutați cu copilul

De îndată ce copilul începe să folosească internetul, ar trebui să începeți să-i vorbiți despre ceea ce ar putea găsi acolo. Mai multe informații găsiți aici: Tot ce trebuie să știe părintele despre conținuturile online nepotrivite pentru copii

  • Explicați limitele de vârstă și site-urile nepotrivite vârstei

Multe site-uri au o limită minimă de vârstă de 13 ani ( site-uri web precum YouTube și Facebook). Explicați-i copilului că aceste limite de vârstă există pentru a-l ajuta să se protejeze de conținuturile neplăcute

  • Încurajați gândirea critică

Ajutați-l să se gândească și să analizeze de ce îi place să facă anumite activități online, pentru a începe să-și dezvolte gândirea critică. Acest lucru îl va ajuta să ia decizii corecte și să evite majoritatea comportamentelor riscante.

  • Vorbiți-i despre ceea ce este fals și ce este real

Arătați-i că nu tot ceea ce vede online este adevărat și încurajați-l să verifice și alte surse dacă ceva pare „prea bun pentru a fi adevărat”.

  • Discutați despre siguranța online

Începeți să vorbiți despre siguranța online imediat ce copilul dvs intră online - folosind informații și resurse specializate. Aici veţi găsi sfaturi utile în discuţiile cu copiii despre siguranţa pe Internet la diferite vârste: la 6-10 ani, 11-13 ani, la 14+.

  • Stabiliți regulile de bază

Aflați ce îi place copilului dvs să facă online și stabiliți care sunt site-urile web și aplicațiile cele mai potrivite pentru el. Acestea ar trebui să includă motoarele de căutare pe care le folosește pentru a găsi informații. Puteți activa Căutarea sigură Google și puteți seta modul sigur YouTube pentru a vă asigura că va vedea rezultate adecvate vârstei.

  • Vorbiți cu alți părinți și profesori

Întrebați alți părinți și profesorii copilului dvs. ce fel de reguli urmează și ce ar putea să vă recomande.

  • Fiți calmi și încurajatori

Spuneți-i copilului că poate vorbi cu dvs sau cu un adult de încredere dacă întâlnește ceva ce îl supără online. Copiii au nevoie de îndrumare şi confirmare din partea părinţilor, că activităţile lor online sunt sigure şi utile.

Gestionați activitatea copilului pe rețelele sociale

Dacă copilul dvs. este prezent pe rețele sociale, aflați împreună cum să utilizați setările de confidențialitate și cum funcționează instrumentele de raportare și blocare în cazul în care va fi nevoie să le folosiți. Stabiliți modul de a răspunde la cererile de  prietenie și comunicarea cu străinii.

Învățați-vă copilul să fie atent la ceea ce spun oamenii online și să nu creadă tot ceea ce vede și citește. Pe masură ce crește mai mare, discutați despre modul în care își gestionează relațiile romantice și sexuale online.

Este important să mențineți conversațiile și să vă interesați periodic de ceea ce face copilul dvs. online. Utilizați ghidul părintelui despre siguranță pe rețelele sociale  

Folosiți soluțiile tehnice disponibile

Pe lângă conversația de-a dreptul importantă, există câteva soluții tehnice (și simple) pe care le puteți seta pentru a limita accesul. Aflați mai multe despre configurarea lor - nu este atât de dificil pe cât ați putea crede!

Setați controale parentale. Programele de control parental vă vor permite să filtrați pornografia și alt conținut necorespunzător. Puteți folosi aceste programe, de asemenea, pentru a stabili limite de timp pentru utilizarea Internetului și pentru a aplica restricții de vârstă pentru jocurile pe care le joacă.

Setați motorul de căutare (de ex. Google, Bing, etc.) pe care îl folosește copilul la un mod „sigur”. Aceasta înseamnă că motorul de căutare va căuta să blocheze orice conținut evident pentru adulți și să nu îl furnizeze în rezultatele căutării.

YouTube este deosebit de popular în rândul copiilor de vârstă primară, dar imaginați-vă gama de conținut la care poate fi expus copilul... Întâmplări și istorii teribile, informații negative și alte conținuturi pentru adulți deseori apar pe YouTube. Deci, mai bine să nu folosiți YouTube în loc de televizor. Este prea ușor pentru copil să facă clic pe videoclipuri conexe și să ajungă să vadă ceva pentru adulți, așa că asigurați-vă că supravegheați copiii mai mici folosind acest serviciu. De asemenea, este recomandabil să setați căutările pe YouTube la „modul sigur”. 

 

Dar nu uitați, controalele parentale și filtrele sunt doar instrumente. Nu sunt 100% exacte și nu înlocuiesc conversațiile deschise și oneste cu copilul.

Relevant